ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ

Ερευνητικό πρόγραμμα Αμυκλών

Αγγελική Πετροπούλου

Αγγελική Πετροπούλου

default_man

Όνομα: Αγγελική Πετροπούλου

Θέση: Θρησκειολογικά

Σύνδεσμος: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Διεύθυνση Επικοινωνίας: Σαχτούρη 23,26222, Πάτρα

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: angelpetrop@ath.forthnet.gr

Βιογραφικό:
Σπουδές:
Η Αγγελική Πετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων (1960-66). Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1966-72), από το οποίο έλαβε πτυχίο με «άριστα», και Classics (1976-79 και 1982-83) στο University of Colorado, Boulder (Η.Π.Α). Επόπτης της διατριβής της (Ph.D.) στο Πανεπιστήμιο του Colorado ήταν ο κλασικός φιλόλογος, Καθηγητής William M. Calder III. Αυτός την εισήγαγε στην έννοια του Totalitätsideal, δηλ. στην “πεποίθηση ότι μονάχα οι λογοτεχνικές πηγές δεν είναι δυνατόν να παράσχουν μία συνοπτική αναπαράσταση της αρχαιότητας, αλλά ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλα τα υλικά κατάλοιπα (αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά, επιγραφικά, νομισματικά).” To 1981 βραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Colorado, Boulder με το “Certificate of Excellence in Research and Creative Work” για τις δύο πρώτες επιστημονικές δημοσιεύσεις της.
Tο 1979 έγινε δεκτή ως Associate Member στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Mε την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στο ετήσιο πρόγραμμα της Σχολής, όπου παρέμεινε και τα επόμενα δύο έτη για να εργασθεί σε θέματα σχετικά με τις έρευνές της. Κατά την περίοδο 1/7/1983-28/2/1985 υπηρέτησε από κοινού με τον R. A. Bridges Jr. στη θέση του Γραμματέως της Σχολής. Με υπόδειξη του τότε διευθυντή, Καθηγητή Stephen G. Miller, διοργάνωσε κύκλο ομιλιών στις οποίες προσκλήθηκαν για πρώτη φορά ως ομιλητές μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Στους ομιλητές συγκαταλεγόταν και ο ήδη τότε Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και μετέπειτα Καθηγητής του  Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγελος Δεληβορριάς.
Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της δίδαξε ως Εντεταλμένη καθηγήτρια (Instructor) προπτυχιακά μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο University of Colorado at Boulder (1982-83) και στο αμερικανικό πρόγραμμα με έδρα την Αθήνα “Study in Greece” (1984). Αργότερα (1985) δίδαξε σεμινάριο εισαγωγής στην αρχαία ελληνική επιγραφική στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Κατά την περίοδο 1985-2003 εργάσθηκε ως Δόκιμη, Εντεταλμένη και Κύρια ερευνήτρια στα προγράμματα «Θράκης», «Παλαιοβαλκανικών Λαών και Πολιτισμών» και «Ελληνικής Ανατολής» του Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Η ενασχόλησή της με τους αρχαίους λαούς της Βαλκανικής έστρεψε το ενδιαφέρον της προς τις συγκριτικές σπουδές. Από το 2003 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο πρόγραμμα σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με έδρα την Πάτρα. Είναι Συντονίστρια στην προπτυχιακή Θεματική Ενότητα ΕΛΠ 20 (Ελληνικός Πολιτισμός) με αντικείμενο τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Βίο στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο. Το μάθημα αυτό διδάσκει σε τμήμα των Πατρών. Υπηρέτησε (2003-05, 2008) και υπηρετεί εκ νέου (2009- ) ως Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό. Κατά το διάστημα 2005-07 εργάσθηκε επίσης ως Συντονίστρια στη μεταπτυχιακή Θεματική Ενότητα ΟΡΘ 50 (Ορθόδοξη Θεολογία) με αντικείμενο την Ορθοδοξία ως Κληρονομιά. Το μάθημα αυτό δίδαξε σε τμήμα των Πατρών.
Προσκλήσεις-Διαλέξεις Το 1985 υπήρξε Επισκέπτρια Ερευνήτρια στη Fondation Hardt στη Γενεύη και το 1996 ήταν Stanley J. Seeger Visiting Research Fellow στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Princeton University (Η.Π.Α.). Πρόσφατα δύο φορές (2006, 2009) ήταν Visiting Scholar στο Trinity College του University of Cambridge (Μ. Βρετανία). Έχει δώσει διαλέξεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (1996, 2000), στο University of California at Los Angeles (1996) και στο India International Center στο Νέο Δελχί (2000).
Δημοσιεύσεις-Ερευνητικά Ενδιαφέροντα Έχει δημοσιεύσει άρθρα και άλλες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην αρχαία ελληνική θρησκεία και κοινωνία και ιδιαίτερα στις θεϊκές και ηρωϊκές λατρείες, στα γαμήλια και νεκρώσιμα έθιμα και στις συγκριτικές σπουδές.

Βιογραφικό: download

ΠΙΣΩ

© 2019 ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ

Theme by Anders NorenUp ↑